nedjelja, 29. svibnja 2016.

Kako poboljšati svoje ocjene do kraja školske godine?

Školska godina se bliži kraju, za 10 dana (ako isključimo vikende) je kraj školske godine, a zadnji tjedan je samo zaključivanje ocjena, ali po mom mišljenju još imamo vremena poboljšati svoje ocjene i ostvariti veći uspjeh, pogotovo ako nam je ocjena između, kao meni. Sada nas nastavnici bombardiraju ispitivanjima, testovima itd., i ja jedva nalazim vremena za sebe a i ovaj post vam pišem jedva, jer nemam vremena. Ipak, za današnji post pripremila sam vam pet savjeta upravo za takve stvari i nadam se da će vam pomoći. :)


1. Nađi prostor i vrijeme!
Iskreno, ja najviše volim učiti na svom krevetu. Jednostavno, tako najbolje naučim, iako je nezgodno, jer često nešto pišem na papire i samo mi je teže. Ipak, pokušavam sve više učiti na svom radnom stolu, jer znam da je tako najbolje, najbolje se organiziram i sve bude na svom mjestu. Ako mislite da ne možete učiti na krevetu, da ćete zaspati, definitivno učite i pišite na radnom stolu.
Osim toga, što se mene tiče, ja najbolje učim navečer, ali opet ni prekasno, a ni prerano navečer. Nema šanse da bih se ja probudila ujutro prije škole (ako sam jutarnja smjena) u 5, 6 ujutro i učila. Tada nemam nikakvu koncentraciju i spava mi se, što je slučaj i kod učenja do kasno u noć. Pokušala sam jednom, dvaput i nije dalo nikakve, baš nikakve rezultate i samo sam gubila nadu za nekom dobrom ocjenom. Zato, kažem, odredite vrijeme kada volite učiti, no ako možete učiti bilo kada, to će biti super!



2. Zapisuj!
Ja se gotovo pri svakom učenju vodim ovim planom i gotovo uvijek dobijem dobru ocjenu. Radi se o tome da zapisujete sve važne informacije iz knjige na obični papir iz bilježnice ili za printer i pritom one najvažnije podebljavate šarenim markerima. Ovo mi uvijek pomogne, pogotovo pri velikim lekcijama jer ako želim ponoviti u školi, ne moram uzeti cijelu knjigu i tražiti, nego samo uzmem taj papir i sve mi je na jednom mjestu, a ti papiri će vam zatrebati nekada kada budete učili u nekom drugom razredu. Zato čuvajte te papire, kao i školske bilježnice!

3. Pravi prezentacije!
Ako vam treba veća ocjena iz nekog predmeta, ili si želite samo malo povećati prosjek, pravite prezentacije. Prilikom pravljenja prezentacije ćete već naučiti veliku većinu gradiva, a postoji mogućnost da vas nastavnik poštedi odgovaranja, jer ste za to već dobili ocjenu iz prezentacije. Ja često radim prezentacije i dosta toga naučim, a i povisim si prosjek. :)

4. Pravi dovoljno pauza pri učenju!
Jedna od najbitnijih stvari dok učite je ta da pravite dovoljno pauza. Na primjer, naučite jednu lekciju, napravite pauzu od 5 minuta i nastavite. Za tih pet minuta pijte vodu, prošetajte ili se malo razgibajte, pojedite neko voće... Ako mislite da znate dovoljno, zamolite nekog ukućana da ispita vaše znanje i postavi vam neka pitanja iz te lekcije. Tako ćete biti sigurni u sebe i svoje znanje te ćete moći krenuti na novu lekciju/cjelinu.

5. Uči danas da ne moraš sutra!
Ako naučite barem dio gradiva danas, manje ćete morati sutra. Kako sada svi imamo previše obaveza, a dani su sunčani i lijepi, moramo organizirati vrijeme.
Ono što ja pokušavam napraviti je to da u svoje slobodno vrijeme (trenutno, kad je kraj školske godine) izvršim što više obaveza. Ako imate npr. napisati lektiru, napraviti prezentaciju, učiti, krenite odmah. Nemojte reći da ćete učiti sutra jer nećete. I sutra će isto biti lijep dan, i sutra ćete se ostaviti učenja, no ako krenete danas, manje ćete imati za sutra i imat ćete više vremena za uživanje.


Nadam se da su vam ovi savjeti pomogli. Želim vam uspješan kraj školske godine, trudite se i učite! :)

Instagram: blogger.pink
Email: anniefashionblog@gmail.com

Do sljedećeg puta,

Ana. ♥

3 komentara:

  1. Odlican post, pratim te xo
    e-s-wonderland.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  2. Divan post,odlicni saveti!♥

    ksenijinkutak1.blogspot.rs

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlican post a savjete svakako treba poslusati :) ⬆

    💫 kreativanblog.blogspot.com - novi post ♡

    Xoxo

    OdgovoriIzbriši